Peter Ribbens

Sessie: Staat je stoplicht op groen? Zo nee, wat ga je doen?

Zelfregie: Staat je stoplicht op groen?

Psychische klachten, overspanning en burn-out zijn een toenemend probleem in onze samenleving. Het ziekteverzuim hierdoor is verontrustend hoog, evenals het leed en de kosten die dit veroorzaakt. Volgens de overheid is het primair de verantwoordelijkheid van de werkgever om zijn werknemers te beschermen tegen burn-outklachten. Ik vind daarentegen dat ieder als eerste verantwoordelijkheid draagt voor zijn eigen gezondheid. De aanpak ervan en ook de preventie, begint bij jezelf.

Als vertaalslag naar de dagelijkse praktijk, hanteer ik een stoplichtmethode voor zelfregie. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de werk- en priv├ęsituatie en ligt de focus naast ervaren knelpunten vooral op energiebronnen. Met behulp van een eenvoudig stappenplan leer je oplossingen vinden, de dialoog aangaan en keuzes maken. Deze methode is direct implementeerbaar en toepasbaar in de coachpraktijk en voor coaches zelf.


Peter Ribbens
Peter Ribbens is zelfstandig bedrijfsarts en zelfregiecoach. Na enkele jaren klinische ervaring, is hij 28 jaar werkzaam geweest bij Shell. Sinds twaalf jaar voert hij een eigen praktijk in Barchem. Zijn arbodienstverlening richt zich op een verscheidenheid aan bedrijven en instellingen, met name in het onderwijs en de zorg. Hij verzorgt individuele coaching, geeft presentaties en workshops over zelfregie en schreef het zelfmanagementboek Stress te lijf met energie. Peter is een inspirator, creatief, vernieuwingsgericht, pragmatisch en empathisch.

 


Terug naar het overzicht