Sijtze de Roos & Jikke de Ruiter

Sessie: Stress en burn-out in maatschappelijk perspectief

Stress en burn-out in maatschappelijk perspectief

Wat vinden we ervan?

Stress en burn-out komen steeds meer voor. Professionele begeleiders hebben er volop mee te maken. Wat zijn mogelijke oorzaken van deze verschijnselen, en welke gevolgen hebben ze? En vooral: wat vinden wij, als begeleidingskundigen, daarvan? Hoe reageren wij? Mikken we op verbeterde zelfsturing, of op time management, of zorgen we dat het lichaam op adem kan komen en bieden we mindfullness aan? Als we vervolgens kritisch kijken naar ons antwoord, doen we dan wat nodig is? En hoe verantwoorden we dat? In deze sessie bieden we gelegenheid om breder en anders na te denken over deze - en andere - fenomenen waar we persoonlijk en beroepshalve mee te maken krijgen. Gelegenheid, ook, om te onderzoeken hoe we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen voor wat de aanpak die we kiezen.

Jikke de Ruiter
Jikke de Ruiter is neerlandicus, communicatietrainer, personal-, team- en organisatiecoach en als redacteur verbonden aan het Tijdschrift voor Coaching. Gaandeweg ontwikkelde zij een duidelijke visie op de relatie tussen individuele ontwikkelvragen en de maatschappelijke context. Hierover publiceerde zij artikelen zoals Het Leerhuis - Maatschappijbewust ontwikkelen in traditie. Met Rudy Vandamme publiceerde zij in 2013 het boek ‘Wat als mijn cliënt een ui is? Ze modereert debatten en dialogen, waaronder, in samenwerking met Robin Brouwer, de themareeks ‘Het neoliberalisme voorbij (2013)’ in het Amsterdamse debatcentrum De Nieuwe Liefde. Haar thema is maatschappijbewust coachen, haar belangrijkste inspiratiebronnen zijn Emanuel Levinas, Barbara Ehrenreich en Michael Sandel en in haar vrije tijd is ze zangeres.

Sijtze de Roos
Sijtze de Roos is bestuurder, opleider, (leer)supervisor en coach en redacteur van het Tijdschrift voor Coaching. Hij was onder andere voorzitter van de LVSC en president van de Association of National Organisations for Supervision and Coaching (ANSE). Hij publiceerde in binnen- en buitenland artikelen en boeken over social work, coaching en supervisie, waaronder met Mart van Dinther Preventie in het Sociale Domein, en in redactionele samenwerking met Brigitte Geißler-Piltz en Eva Nemes Inspire and be inspired – a Sample of Research on Supervision and Coaching in Europe.  Zijn thema is de maatschappelijke verantwoordelijkheid van professionals, zijn inspiratiebronnen Albert Camus en Hannah Arendt, en zijn hobby’s barokmuziek en ballet, vooral moderne dans.

Samen verzorgden zij de interviewbundel Coaching in Context – Denken over Maatschappij en Begeleidingskunde, Kloosterhof, 2018. Met Ronald Wolbink zijn zij actief voor het Platform Autonome Coaches (PAC).


Terug naar het overzicht