Johan Veneman

Sessie: Ongemak dient de mens

Sessie: Ongemak dient de mens

Dat ongemak ons in de weg staat is een misvatting. Ongemak staat ons niet in de weg, maar is onze bondgenoot. We zoeken dat in eerste instantie niet op omdat we het niet begrijpen en niet hebben geleerd daarmee om te gaan. Onze hersenen zijn geprogrammeerd om ons weg te houden bij zaken die ons potentieel in gevaar kunnen brengen. Uit onderzoek en de praktijk blijkt dat ongemak de stuwende kracht is achter innovatie, creativiteit, verandering en persoonlijke groei . Wij hebben ongemak nodig om tot uitzonderlijke prestaties te komen. Echt leren doen we niet in de comfortzone, maar in een challenge state.

Om ongemak te zien en te gaan gebruiken als bondgenoot zijn twee stappen nodig: 1) jouw kijk op ongemak onder de loep nemen, wellicht te herzien, en 2) het proces van ongemak aangaan en accepteren. Tijdens deze sessie wil ik jou voorbeelden geven van mensen/organisaties die ongemak aangaan en wat dat hen brengt. Ook wil ik je praktische handvatten geven om de bovenstaande twee stappen te nemen.

 

Johan Veneman is creative director van Mind Work Productions. Hij begeleidt team-, leiderschaps- en verandertrajecten bij organisaties als KPMG, De Bijenkorf, Rituals, AKZO Nobel, BDO, Heineken en PON. Hij schreef het onlangs verschenen boek Ongemak dient de mens: Hoe teleurstelling en tegenslag je leven verrijken.


Terug naar het overzicht