Marijke Spanjersberg en Aad Hogervorst

Sessie: Streepjestaal

Sessie: Streepjestaal

Spelen met relatienetwerken in teams

De systeembenadering kijkt naar relaties tussen mensen en naar hoe sociale netwerken zijn samengesteld: zijn er veel goede onderlinge relaties of is het relatienetwerk fragiel, zijn er coalities of kan iedereen met ieder ander een kopje koffiedrinken? Wie zitten er in de brandhaard van het gedoe en wie zitten aan de randen van het systeem? In deze sessie kijken we met behulp van de triadentool naar relatienetwerken in teams: hoe breng je die in beeld, welke wetmatigheden doen zich voor en hoe kun je hier als coach op inspelen? Een sessie vol praktische handvatten om te kunnen interveniëren op de plattegrond van de onderlinge verhoudingen.

 

Marijke Spanjersberg is psycholoog. Zij werkt vanuit de systeembenadering en is gespecialiseerd in samenwerkingsvraagstukken. Ze helpt om conflicten binnen organisaties op te lossen, bijvoorbeeld binnen of tussen teams of bij stagnatie in veranderingstrajecten.

Aad Hogervorst is natuurkundige. Zijn belangstelling gaat uit naar artificiële intelligentie en neurale netwerken. Behalve dat zij getrouwd zijn, zijn ze ruim twee jaar geleden een bijzonder samenwerkingsproject gestart waarin zij hun kennis samenbrengen. Aad heeft met behulp van de systeemkennis van Marijke een tool ontwikkeld waarmee je inzicht krijgt in de specifieke eigenschappen van een relatienetwerk. Op basis van zo’n netwerkfoto kun je vrij eenvoudig interventies bedenken die bijdragen aan herstel van de onderlinge verhoudingen en die een vitale samenwerking bevorderen.

 


Terug naar het overzicht