Keynotes & Workshops

Marjan Slob - Denker des Vaderlands

Keynote: Over vitaliteit en zien wat er echt is

Over vitaliteit en zien wat er echt is

Vitaliteit vraagt om een manier van leven die zo goed mogelijk is afgestemd op de realiteit, denkt Marjan Slob. De uitdaging is, om vitaal te reageren op lijden – het lijden in je persoonlijke leven, maar net zo goed het lijden in de wereld. Vitaliteit vraagt van je dat je je ogen openhoudt. Weersta dus de neiging om weg te vluchten in een of andere afgeronde vertelling, of het nu een zoet sprookje is of een grimmig doemverhaal. Wees liever zo open als je zelf aankunt.

Marjan Slob

Marjan Slob (Giessenburg, 1964) werkt al meer dan twintig jaar als zelfstandig filosoof, spreker en essayist. Zij ziet het als haar missie om inzicht en begrip te verruimen, zonder daarbij contact met de realiteit te verliezen. Die mentaliteit spreekt uit haar columns en essays voor de Volkskrant, Filosofie Magazine, en tal van andere media, en voedt het werk dat ze al jaren achter de schermen doet. Zo heeft ze organisaties als de staf Deltacommissaris, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, het Rathenau Instituut, het Centrum voor Ethiek en Gezondheid, de Raad voor Dierenaangelegenheden en het Planbureau voor de Leefomgeving geholpen om wetenschappelijke en filosofische inzichten helder te verbinden met de maatschappij. 

Marjan Slob is benoemd tot de nieuwe Denker des Vaderlands. Zij voert die titel van april 2023 tot april 2025. Haar taak zal zij invullen onder het motto: ‘ruimdenken’. 

 


Terug naar het overzicht