Keynotes & Workshops

Martin Reekers & Tineke van Kooten

Workshop: Leve de 50+ collega!

Leve de vijftig+ collega! 

De arbeidsmarkt is krap en de Nederlandse beroepsbevolking vergrijst. Grote aantallen vijftig- en zestigplussers zijn nog vitaal. Gemiddeld zelfs tot zo’n 12 jaar na hun pensioen. Het is dus de moeite waard als  ervaren medewerkers met plezier blijven werken tot aan – of voorbij – hun pensioendatum. Waar vitale ouderen de mogelijkheid krijgen en grijpen om hun ervaring in te zetten bij vernieuwing en royale kennisdeling met anderen, kunnen zij belangrijk bijdragen aan leniging van kwalitatieve en kwantitatieve personeelstekorten.

Maar hoe pak je dat aan, als coach of leidinggevende? Wat weet je over je ouder wordende medewerkers, over hun wensen en capaciteiten? Zijn ze op weg naar een mooie pensioentijd of staan ze nog volop in de startblokken? En wat kun je doen om hen, in beide gevallen, goed tot hun recht te laten komen, zowel voor zichzelf als de organisatie?

In deze workshop houden we de kansen en mogelijkheden tegen het licht. Je doet ideeën op voor de begeleiding van ouder wordende medewerkers, zodat die gemotiveerd en met plezier blijven werken: winst voor de medewerker, winst voor de organisatie.

 

Martin Reekers 

is Master of Learning & Development. Hij heeft jarenlange ervaring als communicatietrainer en heeft opdrachten uitgevoerd bij allerlei soorten organisaties in Nederland, België en Duitsland. Hij ontwikkelt en geeft trainingen in kenniscreatie in teams, coachingsvaardigheden, selectie-interview-technieken, het voeren van competentie-ontwikkelingsgesprekken en loopbaanadvisering. Ook het opzetten van assessment-centers en het trainen van assessoren behoren tot zijn kernactiviteiten.

Tineke van Kooten

Tineke van Kooten MEd. is zelfstandig organisatieadviseur en onderzoeker. Bouwjaar 1964; generatie Nixer – bijna-boomer – grijze duif (zie je niets van). Een leven lang leren is haar motto. Naast haar werk volgde Tineke opleidingen in bedrijfskunde, veranderkunde en loopbaancoaching, en op haar 55e de master Leren en Innoveren. Als organisatieadviseur keek zij met verbazing naar de stereotype beelden over vijftig- en zestigplussers: ‘hakken in het zand’ en ‘geen beweging in te krijgen’. Ze deed praktijkonderzoek naar de motivatie voor verandering en innovatie van oudere werkenden, en vond overtuigend bewijs tégen de heersende stereotype opvattingen. Hoe meer ervaring, hoe meer vernieuwingskracht, blijkt het geval – als de omgeving daar vertrouwen en ruimte voor geeft.

Tineke werkt inmiddels voor en met vele ‘vergrijzende’ organisaties aan talentontwikkeling voor mensen in alle levensfasen. Zij brengt jong en oud talent bij elkaar en helpt verschillende generaties om van elkaar te leren. Ze adviseert leidinggevenden bij de aansturing van mensen die hun vader of moeder  hadden kunnen zijn. En ze coacht teams om samen tot innovatie te komen, met inzet van ervaring, positie én frisse blikken. In april 2025 verschijnt haar boek: Leve de vergrijzing! Van probleem tot concurrentievoordeel.

Meer weten: www.het-leerbedrijf.nl of tineke@het-leerbedrijf.nl.


Terug naar het overzicht