Ron van Deth

Sessie - Is intuïtie een plaag voor de professional?

Is intuïtie een plaag voor professionals?

Sommige coaches bepalen in een fractie van een seconde wat voor persoon er tegenover hen zit en wat hen te doen staat. Intuïtief dringt die kennis zich spontaan aan hen op, terwijl ze nauwelijks kunnen uitleggen op basis waarvan. Maar is zo’n vaag, impliciet proces als intuïtie niet eerder een plaag voor professionals? Zij hebben toch vooral een koel hoofd nodig, zodat ze doorlopend rationele afwegingen maken die ze kunnen verantwoorden?

Intuïtie kan inderdaad een dwaallicht zijn. Hoe minder feiten, hoe gemakkelijker je intuïtie jou een simpel, sluitend verhaal over je coachee voorhoudt. Gefocust op een paar opvallende details is er daarbij geen oog voor alternatieve scenario’s. Je intuïtie is namelijk dol op informatie die je eigen overtuigingen of vooroordelen bevestigt. Zo loop je het risico om alles wat ‘goed voelt’ voor waar aan te nemen met alle risico’s van dien.

Maakt intuïtie dus in coaching meer kapot dan je lief is? Wel wanneer je als coach volledig afgaat op wat je aanvoelt en voorbijgaat aan de risico’s hiervan. Niet wanneer je je intuïtie doelbewust en op verantwoorde wijze inzet. Met elkaar verkennen we in deze workshop hoe je dit inzicht praktisch kunt vertalen naar je eigen functioneren als coach.

Ron van Deth

is psycholoog en publicist en werkte in verschillende vormen van onderwijs. Zo was hij jarenlang als stafmedewerker en opleider verbonden aan het Coach College de Baak in Driebergen. Verder was hij geruime tijd eindredacteur van het vaktijdschrift PsychoPraktijk. Daarnaast schreef hij tal van boeken en artikelen op het gebied van psychologie, psychotherapie, pedagogie, psychiatrie, coaching en counseling, maar ook over de farmaceutische industrie en Frederik van Eeden. Vorig jaar verscheen van zijn hand: Coachen op maat: Begeleiden met een koel hoofd en een warm hart (Neer: Kloosterhof). Dit praktijkboek biedt coaches -van aanmelding tot afsluiting- allerlei opties om op natuurlijke wijze autonomie, eigenaarschap en zelfsturing van coachees te versterken. Leidend is wat coachees willen bereiken en daarvoor nodig hebben.


Terug naar het overzicht